Szavazások

Te melyik mozgásformát részesíted előnyben fogyókúra idején?
 
Címlap

Kismamák rémálma: a striák

Egészség

striákA striák tulajdonképpen nyúlási csíkok, melyek többnyire a terhesség során alakulnak ki. Nem mindenkit ér utol azonban ez a végzet, van, aki egyetlen csíkocska nélkül megússza a várandósság hónapjait, míg mások hasa, combja, csípője, feneke, néha melle is lilás rajzolatúvá válik. Mi ennek az oka és mit lehet ellene tenni? Lehet-e egyáltalán tenni valamit ennek elkerülése érdekében?


A striákat terhességi csíkoknak is nevezik a köznyelvben, ugyanis jellemzően kismamákon szokott kialakulni a bőr hirtelen megnyúlása miatt. A bőr alatti kötőszövet nem tud olyan mértékben és intenzitással nyúlni, mint a felette lévő réteg, így megrepedezhet, elszakadhat. E bőr alatti sérülés következményeként jelennek meg a striák. Bár leggyakrabban kismamáknál tapasztalható e jelenség, ám éppúgy megjelenhet testépítőknél is a hirtelen izomnövekedés következtében. A kezdetben lila csíkok egy idő után kifakulnak, gyöngyházas-fehéres színűvé válnak.

 


Hogyan kerülhetem el?... merül fel a kérdés oly sok kismamában. Lehet, hogy az Ön bőrén egyáltalán nem lesz tapasztalható ez az elváltozás, de lehet, hogy nagyon is hajlamos rá. Mire számíthat Ön? Ha édesanyja is küzdött e problémával, elképzelhető, hogy Önnek is szembesülnie kell vele, mert a hajlam bizony öröklődhet. További kockázati tényezőt jelent, ha Ön keveset mozog és helytelenül táplálkozik.


Ha már megjelentek a csíkok, próbálja visszaszorítani további térhódításukat bőrtápláló krémek rendszeres használatával és a drasztikus hízás elkerülésével. Hasznos lehet még a bő folyadékfogyasztás is ( naponta 2-3 liter víz), valamint minél több friss és nyers zöldséget, gyümölcsöt együnk. (Télen a nem szezonális, küllemre azonban gyönyörűnek, csábítónak tűnő terméseket lehetőleg kerülje el, mert a szervezetre ártalmas anyagokat is tartalmazhatnak!) 
Ha a fentiek ellenére sem sikerült megúszni a striákat, és szülés után is zavaróak maradtak, a későbbiekben kozmetikai eljárások is segíthetnek azok nagymértékű elhalványításában.