Szavazások

Te melyik mozgásformát részesíted előnyben fogyókúra idején?
 
Címlap

A hízás egyik oka: a stressz

Egészség

kényszerevésKöznapi nyelven stressz-hájnak is nevezik azt a jelentős zsírfelesleget, ami a stresszes életmód miatti kényszer evés következménye.


Felidegesítettek a munkahelyeden? Már nyúlsz is a bon-bonos doboz után, hogy megnyugtasd magad néhány édes falattal. Beszóltak az utcán, hogy milyen kövér vagy? Rosszul esik, magadba zuhansz, majd bánatodban feltéped a hűtőt és eszel. Most már minden mindegy alapon... Vizsgára készülsz és ideges vagy? Kimész a konyhába néhány idegnyugtató falatért. A sort a végtelenségig lehetne folytatni, a lényeg azonban egy és ugyanaz: felfokozott idegállapotban egyetlen utat látsz önmagad megnyugtatására, az evést.

Akár a dohányzáshoz is lehetne hasonlítani a kényszer-evést,hiszen ez is hasonlóan veszélyes és ártalmas pótcselekvés. Ha te is a stressz-hájjal küzdők csoportjába tartozol, és semmiképpen nem tudod legyőzni ezt az orális ingert, csapd be a szervezeted. Amikor evési kényszer tör rád, kapj be egy cukormentes rágógumit vagy eszegess tökmagot. Míg azzal bíbelődsz, kezeidet és szádat is "lefoglalod", és még csak nem is hízlal.